Select Language / Välj Språk

Bild från Facebook dök upp i tryckt media

Hej!

I helgen upptäckte jag att ett av mina fotografier finns med, utan byline och beskuren, i en tidning. Enda sättet de kan ha kommit över bilden är att någon sett den i en sluten Facebook-grupp där jag publicerat bilden och sedan skickat den till tidningen (tidningen kan inte ge mig någon förklaring, det är ett "s k mysterium" hur den hamnat hos dem).

Nu har jag hamnat i en diskussion kring bilder och Faceebok där en bekant hävdar med bestämdhet att jag genom att godkänna användarvillkoren på Facebook har gett dem en exklusiv licens att förfoga över det material jag lägger upp på mitt konto. Och att de då kan licensiera mina bilder till en tredjepart utan att fråga eller att jag får ersättning för det.

Stämmer verkligen detta?

MVH
Ewa

Signatur: 
Ewa

Kommentarer

Fotografen äger fortfarande upphovsrätten till fotografiet efter det laddas upp på Facebook. Facebook får viss rätt att använda fotografiet i enlighet med användarvillkoret. Användarvillkor finns tillgängligt här: https://sv-se.facebook.com/legal/terms. För att använda ett fotografi från Facebook krävs fortfarande upphovsmannens tillstånd. I redaktionellt sammanhang ska fotografens namn alltid anges och fotografiet får inte ändras så att det kränker upphovsmannen. Om tidningen inte frågat om lov har ni rätt till ersättning för tidningen användning. Om ni behöver hjälp kontakta Bildombudsmannen: teste@bildombudsmannen.se
By Pär Öhman