Select Language / Välj Språk

Lite förtydligande.

Fråga: Hej har en fråga som jag inte riktigt känner mig säker på.Om jag tar foto på människor i stan,typ gatufest eller andra bilder där det kommer människor med.Kan jag lägga ut de bilderna på en bildbyrå för försäljning i redaktionellt bruk ifall jag inte har modellgodkännande.Vill ju inte göra något som kan bli dyrt.Tacksam för svar.
Dickgbg

Tackar för ditt svar Staffan.
Följdfråga för att det ska bli helt rätt. Bildbyrån ligger på internet så bilderna blir synliga på nätet,,Mitt mål är att få bilden såld och tjäna pengar på den,det står att bilden bara får användas med restriktionen endast tillåtet att användas i redaktionellt bruk.Är det fortfarande tillåtet? om bilden blir såld och någon använder bilden kommersiellt vilket de blivit upplysta om att det inte är tillåtet kan jag då få problem eller ?

Signatur: 
Dickgbg

Kommentarer

Även om bilden läggs ut på Internet är det OK. det är enbart om bilden används som reklam som lagen om namn och bild i reklam tillämpas. I så fall kan den som är med på bilden negära ersättning. Annars är det nog inget problem. Så länge bilden fotograferas på allmän plats i redaktionella sammanhang är det tillåtet.
By Staffan Teste