Select Language / Välj Språk

Otillåten användning av mina bilder som tagits från min blogg

Hej,

Jag har en blogg som är mellanstor och där jag publicerar ett stort antal bilder dagligen. Det händer ganska ofta att jag hittar mina bilder på blocket/tradera där folk utan att fråga helt enkelt hittat bilden via Google SÖK (Bilder) och sedan använt dessa i sina annonser. Har framförallt stött på en del på sista tiden som är ganska bitska och som försöker påstå att då jag har en sökbar blogg på nätet så skulle mina bilder därmed inte vara upphovsrättsligt skyddade då de skulle vara offentliga.
Jag är tydlig på bloggen med att mina bilder är upphovsrättsligt skyddade (har vattenstämpling på dem) och att man måste kontakta mig om man vill använda dessa.
Kan du hjälpa mig med ange vad som gäller enligt lag här.
Tack på förhand!!

Signatur: 
Bloggerska

Kommentarer

I ett antal fall har fotografer stämt i domstol för att bloggare använt fotografens bilder utan tillstånd. I samtliga fall har fotografen fått ersättning antingen genom förlikning eller via dom. Det är helt klart att ingen får utnyttja någon annans bild utan tillstånd av upphovsmannen. Domstolarna dömer dels för ersättning för bilden, utelämnande av fotografens namn samt skadestnd för oaktsamhet. Upphovsrätten för en bild uppstår redan när bilden tas och fotografen behöver inte i Sverige ange copyrightsymbolen eller ens vattenmärka dem även om detta kan vara bra. Tas vattenmärket bort gör sig intrångsgöraren även skyldig till borttagande av märkning vilket tillförts svensk lagstiftning efter EU-direktiv. Att påstå att bilden skulle bli fri att använda enbart för att den finns sökbar på Internet är lika befängt som att påstå att bara för att en klädbutik hänger ut kläder utanför butiken skulle dessa vara fria att ta. En brukshundsklubb har anvönt sig av de här argumenten i domstol som helt underkänts i dom, i vilken klubben fick betala skadestånd.
By Staffan Teste