Select Language / Välj Språk

Hjälp med att få tillstånd att använda upphovsrättsskyddade bilder

Hej,

Jag heter Oscar och jag har tillsammans med min gode vän William precis startat ett företag som kommer att sälja kläder via en webbshop.
Vi har hittat lite motiv som vi skulle vilja använda som tryck på våra t-shirts men vissa av motiven är skyddade av upphovsrätten.

Vi behöver kontakta de som äger varumärken/bilder och fråga om tillstånd att använda dessa i kommersiellt syfte. Eftersom Ni är specialister inom detta område så undrar jag ifall ni skulle ge oss något tips kring hur man på bästa sätt lägger fram detta till upphovsrättsman?

Tror ni det är bäst att erbjuda någon slags kompensation direkt eller hoppas på att tillstånd kan ges ändå? Ska man gå via en advokat? Vad är en rimlig royalty summa i detta sammanhang? Jag undrar även ifall ni tror att de ens kommer ge oss något tillstånd för detta, är det vanligt?

Tidningen Vogue, Scarface trademark ägaren samt Universal studios är några av de vi behöver kontakta angående tillstånd. Och vi önskar ha vissa av deras bilder på våra t-shirts som sagt.

Tack för hjälpen!

Med vänliga hälsningar,
Oscar (förvirrad entreprenör)

Signatur: 
Oscar Johansson