Select Language / Välj Språk

Frågor & svar

Har du något problem med bilder, teckningar eller texter, eller har du andra upphovsrättsliga problem?
Då kan du söka bland 100-tals frågor & svar, eller ställa en egen. Du får gratis svar!

     Ingen förutsättning är den andra lik. Du kan ställa just din fråga här på sidan – klicka på länken "Skapa en ny fråga".
     När du kvitterar och sparar frågan så skickas den samtidigt automatiskt via e-post, både till dig och Bildombudsmannen.
OBS!
Frågan visas bara om du "godkänner publicering", aldrig annars! - i de fall du inte godkänner publicering så skickas frågan till Bildombudsmannen, som en vanlig e-post och då syns den inte här på sidan!

2017-04-23
Fråga: Hej.
I dagarna upptäckte jag en bild av vår fastighet i en annons i en tidning för ett företag.
Fastigheten är ett k-märkt hur från 1880-talet.
Vi är en liten bostadsrättsförening på 4 hushåll.
Företaget ifråga utför fasadrenoveringar.
Får företaget använda bild av vår fastighet i marknadsföring syfte?
Sitter själv i styrelsen för brf sedan 4 år tillbaka och vi har ej mottagit någon fråga angående användandet av detta för annons i tidning.
Tack för svar.
Signatur : JA
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-04-23
Fråga: Hej, jag undrar ifall det är okej att publicera bilder på någon/några ifall man har suddat ut ansiktena? Så att man inte kan se vilka det är på bilden.
MVH Joakim
Signatur : Joakim
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-04-13
Fråga: Hej,
Jag har en ide om att göra sociala experiment med syftet att sprida mer värme till människor. Alltså inte utsätta dem för några skämt s.k. pranks. Jag har själv tänkt att vara den som agerar och att ha en kompis som filmar och tar bilder på mig och de människor jag kommer i kontakt med.
Mina frågor är:
Har vi rätt att fotografera, filma och uppta ljud av andra på detta sättet?
Har vi rätt att publicera detta på internet för allmänheten?
Tack!
Signatur : KA
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-04-12
Fråga: Hej,
Min dotters far kallar sig fotograf och envisas med att publicera bilder på mitt barn på sitt öppna Facebook, trots mina protester.
Nu har jag upptäckt att han även tillåtit en utländsk tidning publicera en artikel om och med bilder på min dotter utan varken min vetskap eller tillstånd.
Vad kan jag göra för att förhindra detta? Jag har bett tidningen att ta bort bilderna ifrån internet men har inte fått någon respons.
Kan jag stämma tidningen?
Kan jag stämma min dotters pappa?
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning
Ewa Candell
Signatur : Artikel och bild på mitt barn
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-04-12
Fråga: Hej!
Får man som privatperson måla bilder av kända figurer t.ex. Pokémoner, disneyfigurer och så vidare och sälja dem? Och om man inte får "kopiera" karaktärerna, får man använda dem till att måla med sin egen stil trots att det tydligt föreställer dessa figurer?
Främst syftar jag på några få bilder man t.ex. målat för privat bruk, men vill också veta hur det ser ut om man t.ex. livnär sig på att måla och även vill måla t.ex. Pokémoner och sälja dessa tavlor.
Mvh
Signatur : Angelica
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-04-08
Fråga: Hej!
Jag har en kanin som jag brukar fotografera väldigt ofta, eftersom han har en egen Instagram. Jag lägger upp bilderna på hans Instagram eller på min DeviantArt.
Nu är det så att jag fick ett meddelande från en tjej som såg att han fanns med på en app (https://play.google.com/store/apps/details?id=coocent.app.photo.editor.e...) om man bläddrar några bilder så ser man den vita kaninen, som står på två ben, i ett av collagen.
Finns att se här annars: https://lh3.googleusercontent.com/NaGgYnJyNsWWt9FaEFOXxPHO_YFFtlRr6vuKQQ...
Jag undrar då vad jag kan göra åt detta? Känns väldigt oseriöst av företaget som använder bilder utan tillåtelse. Jag har mejlat dem, men inte fått svar på två dagar, men förväntar mig inget svar heller faktiskt.
Mvh Moa
Signatur : Moa
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-30
Fråga: Är det lagligt at hämta en bild på en annan peron från Googlesök, redigera den för att sedan sprida den via t ex Snapchat?
Signatur : ostrc
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-29
Fråga: Hej.
Ett stort assistasföretag som finns i hela Sverige och som jag INTE vill förknippas med pga dess dåliga rykte har tagit en bild som jag har upphovsrätt på, som föreställer mig och mitt barn, och lagt på sin Facebooksida som reklam för mitt hjälpmedel (från ett annat företag) som de dessutom inte har en aning om vad det är utan marknadsför på helt fel grund.
Jag har naturligtvis skärmdumpat allt.
Kan jag få ersättning för stöld och kränkning?
Signatur : Funkismamma
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-29
Fråga: Hej. Jag undrar om en organisation som arbetar med att diskutera reklambilder och genus har rätt att publicera foton de själva tagit av reklam på stan och på internet, och lägga ut bilderna på sin egen hemsida?
Och får de plocka en reklambild som redan ligger på nätet och publicera den på sin egen sida för att ha som exempel på sexistisk reklam?
Signatur : Ida
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-21
Fråga: Hej!
För ungefär ett år sedan var jag i ett förhållande med en kille som planerade att starta ett eget klädmärke och jag ritade olika tryck/mönster som han vid vår separation fick behålla. Dessa tryck har han nu använt dels vid produktionen av t-shirts utan skriftligt godkännande eller dyl från min sida. Är det okej? Vilka rättigheter har jag till de tryck jag själv har ritat och som nu används i vinstsyfte?
Signatur : JJ
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-21
Fråga: Är det okej att vid ett barnevenemang ha en fotovägg där det tydligt står vad bilderna ska användas till. Föräldrarna närvarar. Bilderna är tänkta att användas tillsammans med svar på någon enkel fråga, i en reklamtidning. Eller behöver vi ha underskrift från målsman?
Signatur : barnfoto
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-16
Fråga: INTERCLUB, International Seamen's Club i Riga är miljön i en kortroman som jag skrivit. På framsidan av boken skulle jag vilja ha en bild av klubbhuset. Jag har ett vykort från 1960 som föreställer det önskade motivet.
Upphovsrätten, om sådan gäller vykort, innehades av Lettiska Sovjetrepubliken.
Kan jag fritt använda bilden som bokomslagsbild? Om inte, Vart skickar jag begäran om tillstånd?
Med vänlig hälsning
Jan Holm
Signatur : TTTR
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-13
Fråga: Hej,
Jag driver ett smyckesföretag och ska börja marknadsföra oss på sociala medier.
Fråga ett är om jag får publicera vårt armband med tex en känd klockdesign på vår sida?
Fråga två är om jag även får haschtagga en annan tillverkare, tex då en klockdesigner eller ett väskmärke som syns på bild med mitt armband upplagd av mig?
Tack!
Julia
Signatur : Julia
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-13
Fråga: En fotograf fotograferade mig och mina två barn (båda under 18år) och nu har det uppdagats att bilderna utan vår underskrift/tillåtelse lämnats till en stor bildbyrå i Sthlm.
Jag vet att minst en av bilderna "sålts" till kund då jag själv sett bilden.
Fotografen har i mail, bett mig och pappan om underskrifter i tidigare mail för godkännande att lämna bilderna till denna bildbank. Vi skulle då även få välja ut vilka av bilderna vi godkände att fotografen lämnade.
Vi skrev aldrig under.
Nu finns dessa bilder ändå hos bildbyrån, vad gör jag?
Signatur : Tvåbarnsmamma
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-12
Fråga: Jag planerar att ganska snart ge ut mina memoarer på ett print-on-demand-företag. Upplagan beräknas till högst 50 ex., men samtidigt ges ett ISBN-nr. Jag hade tänkt att illustrera innehållet med bilder, främst ur mitt eget privata bildarkiv. Det handlar inte om några bilder av s.k. känslig natur, utan vanliga vardagsbilder. Ibland är det rena naturbilder eller motsv, ibland är det människor med. Nu påstår en bekant till mig att för att kunna använda bilder där det finns med människor, måste jag ha ett godkännande av var och en som finns med på bilden? Stämmer verkligen detta? Vart tog tryckfriheten vägen?
Signatur : OE
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-12
Fråga: Jag upptäckte nyligen att någon använder mina bilder på sin hemsida. Det är bilder, som jag tog på personen i fråga för ca 2 år sedan och sedan dess har de funnits på hemsidan, enligt personen själv. Detta kom till min kännedom för ca 4 veckor sedan.
Ingen överenskommelse mellan oss finns beträffande hur bilderna skulle användas, varken muntlig eller skriftlig. Jag var av uppfattningen att de var ämnade för det privata albumet och som minne av tillfällena. Bilderna överlämnades via ett usb-minne den ena gången och direkt till privata mail den andra gången.
Samma bild används på fyra platser plus ett videoklipp.
Jag har bett personen att ta bort mitt material och hänvisat till upphovsrätten, men personen vägrar och hävdar att jag slapp betala inträde till de två föreläsningarna (120kr + 200kr och samma föreläsning) i utbyte mot att jag fotograferade.
Jag vill inte ha mitt namn på hemsidan i fråga. Jag vill bara att bilderna tas bort.
Hur kan jag hantera detta? Vem har bevisbördan? Bör jag polisanmäla?
Vad gäller för ev. fakturering, då samma bild används på fyra ställen och i 2 års tid?
Signatur : Bea17
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-07
Fråga: Hej,
Jag designar en jubileumsbok åt en församling i vilken de kommer att använda många bilder på människor som genom åren varit med i församlingen. Vi undrar nu om personerna på fotona behöver tillfrågas innan boken trycks?
Spelar det någon roll att det kan klassas som en "religiös" bok och att människorna på bilderna kan antas ha en viss religiös åsikt?
Vänliga hälsningar, Isak
Signatur : Isak Engström
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-06
Fråga: Hej,
jag ska hålla en presentation (jag tar inte betalt) för att utbilda/upplysa en grupp personer om en viss yrkesroll för att öka förståelsen för den yrkesrollen. Jag skulle gärna vilja visa bilder, t ex roliga Dilbert-serier för att ha som illustration för att prata kring olika praktiska scenarios. Jag kommer inte att sprida min presentation utan deltagarna kommer bara att få se den under själva presentationen. Är detta ok? Tacksam för snart svar!
Signatur : K
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-03
Fråga: Får jag fotografera en staty och använda bilden som logga på en hemsida?
Signatur : Mia
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)
2017-03-03
Fråga: Kan en tidning lägga ut bilder på en person utan godkännande? Vad gör man om bilden känns kränkande?
Signatur : EMI
Besvarad av: Gäst (ej verifierad)

Sidor