Select Language / Välj Språk

Naket = samhällsintresse

Rätt ofta var folk nakna där jag bodde i ett kollektiv på landet under 1970-talet. Man rörde sig spritt språngande över gårdsplanen, man åt mat toppless i gräset, man rensade ogräs i mässingen.
Det skedde helt öppet, vem som helst som kom in på gården såg detta. Alla var inte alltid nakna, men när som helst kunde det ske.
Jag fotograferade rätt flitigt där, till vardags som vid fest, och har lagt några av mina bästa bilder på nätet i en berättande foto-blogg. Den har uppmärksammats av länets museum som viil göra en utställning med mina foton, ihop med bildtexter.
Några av motiven innehåller folk utan kläder i alldagliga sammanhang men med fin närvarokänsla. Bilderna har uppenbarligen högt kulturellt värde. De representerar en epok som inte dokumenterats särskilt omsorgsfullt annars.
Du har i andra sammanhang menat att man skall kontakta människan på bilden för att få klartecken att offentliggöra den. Detta skulle kunna visa sig bli lite svårt (det är 40 + år sedan).
Min fråga: Vad skulle en som inte gillar att man visar vederbörandes 40 år yngre kropp ha för möjligheter att hindra mig att ställa ut bilderna ocensurerade?
Om så vore, att vederbörande hör av sig: Då skulle jag
1/ Hänvisa till lagen som gör undantag för "att gärningen med hänsyn till syftet och omständigheter var försvarlig" hade "samhälleligt intresse av stor betydelse" (lagen.nu). Om det inte tar skruv,
2/ dokumentera argumentet, sätta nån blipp på de aktuella bröstvårtorna och sedan berätta i bildtext att personen i fråga då mycket väl tuttade runt bland besökande ortsbor och lät sig fotograferas. Men tydligen tillägnat sig nån slags antedaterad prydhet. Plus att jag skulle lägga till en syrlig kommentar i bildtexten.
För visst har jag en poäng i att INTE censurera?

Signatur: 
Johan