Select Language / Välj Språk

Praxis vid utebliven namnangivelse

En tidning kontaktade mig angående en bild som dom ville använda i tidningen. Avtalet var att de fick använda bilden 1 gång i tidningens bilaga mot att mitt namn tydligt framgick. Mitt namn fanns inte med i tidningen ! Upplagan är på ca 70000 har inte tillgång till BLF:s prislista så frågan är ju hur mkt dom skall betala mig i ersättning?

Signatur: 
Aj

Kommentarer

BLF:s cirkaprislista kan du köpa från deras kansli 08-556 453 88. Titta där på redaktionell publicering. Du måste veta hur stort bilden slogs upp och vilken upplaga tidningen har för att få fram rätt pris i en tabell. Eftersom uteblivet namn är lika med 100 procent av bildpriset får du fram hur mycket du skall fakturera.
By SuperAcoAdmin

Hej! Har några frågor som rör property release: Är med i en bildbyrå som lägger ut sina bilder på nätet. Har tagit stämnings bilder på inredning och föremål (bl.a. tavlor..konstnärerna är döda) hos en man som en tid efter fotograferingen avled. Kan jag använda dessa bilder i bb utan medgivande från hans närmaste släktingar (vuxna barn)? Om jag kan det, betyder det då att jag har property release på dem och kan sälja dem för kommersiellt bruk? Om jag måste ha barnens medgivande och inte får det, betyder det att jag ändå kan sälja bilderna redaktionellt? Har det någon betydelse om sakerna (bl.a. tavlorna) sedan säljs? Den avlidne och jag diskuterade inte om, eller till vad bilderna skulle användas till (han var en vän till familjen) Sen undrar jag en sak till angående ovan nämnda fototillfälle: På en av bilderna är ett gammalt foto av en kvinna i ram huvudmotivet. kvinnan är avliden sedan 15 år men har en dotter i livet. Hur kan jag använda denna bild?
By SuperAcoAdmin

När det gäller avbildning av andra verk t.ex tavlor som inte är stadigvarande placerad på allmän plats så är de skyddade i 70 år efter upphovsmannens död. Vill man publicera bilder på tavlan måste den som publicerar bilden ha tillstånd av tavlans upphovsman. Det spelar ingen roll om man äger den fysiska tavlan eller ej. Fotografen behöver inte skaffa in tillståndet, men måste berätta för den som avser att publicera att tillståndet måste införskaffas. Att lägga ut bilderna på nätet är detsamma som publicering i detta fall. Har den som skapat tavlam avlidit, men inte varit död i 70 år fordras tillstånd av den som nu innehar upphovsrätten. Finns ett avtal från början - bör vara skriftligt - att bilderna får fritt publiceras gäller förståss detta avtal även om konstnären avlidit. Konstnärens namn bör dock alltid finnas med vid publicering. det samma gäller brukskonst. Utan verk i bilden bör inredning m m går att publicera. Får man inte tillstånd går det inte att publicera bilderna utan att göra intrång i upphovsmannens ensamrätt. Bilden på kvinnan kan användas med tillstånd av upphovsmannens till bilden. Det spelar ingen roll om dottern ger samtycke eller ej. Har upphovsmannen till bilden varit död i 70 år är bilden fri. Finns tillstånd kan bilden användas till all publicering, reklam eller på Internet.
By SuperAcoAdmin