Select Language / Välj Språk

Anonymiserat foto från Ryttartävling

Hejsan allihopa!

Vid senaste turen till High Chaparall och stora svenska cowboytävlingar där tog jag en schysst bild som jag efter en del editerande tänkte ge ut som canvastavla i begränsad upplaga om max 15. Såklart kom någon och påpekade om att det kan bli problem med ryttaren då han skulle kunna "kännas igen direkt."

På bilden ser vi en ryttare bakifrån - från axlarna och nedåt. Nedantill skärs bilden från knäet. Hästen svänger starkt, åskådaren ser inte hela hästen heller. Extremt random bild för den oinvigde och man måste vara väl införstådd i ryttarnas värld i Sverige för att veta exakt vilken ryttare och häst det är utifrån tömmar, hästens nyans och sadelfilt.

Jag har mycket avsiktligen skurit bilden och sepiatonat den för att göra den så generic som möjligt. Den är tagen på en tävling med betalande personer , från publiksäten vid sidan av banan.

Kort sagt: Ryttare med utrustning men ej synligt ansikte på publikt arrangemang med betalade publik. Bilden tagen från läktare. Bilden modifierad i dator både färg och form mässigt.

Nu är ju frågan - KAN jag trycka den? Har fått mothugg från mitt sällskap på dagen och vill ha lite kött på benen om det hela. Hoppas på kunnig hjälp! Tack på förhand.

Signatur: 
Hästochsadel

Kommentarer

En bild på en person som inte går att känna igen borde vara publicerbar. I några domstolsfall har personer stämt enligt lagen om namn och bild i reklam men förlorat då rätten ansett att de ej var igenkännbara. Domarna avser civilrättsliga mål då domstolarna därigenom funnit att ingen skada skett. När det gäller lagtexten står det att personer måste tillrågas om de används i reklam av näringsidkare. I den händelse en åklagare stämmer så är det möjligt att rätten mera bokstavstolkar lagen. I ditt fall där du avser att göra tavlor (konstverk) av ryttaren borde det g bra. Enda aber är att lägga ut bild på tavlan på hemsida eller liknande då det kan anses vara reklam.
By Staffan Teste