Select Language / Välj Språk

Användande av bilder utan mitt medgivande

Hej,

Jag fotade ett antal bilder åt ett företag som skulle användas till annonsproduktion
och företagets hemsida för några år sedan. (Jag jobbar som frilans).

Får ett par år sedan bytte företaget leverantör av hemsida och annonsproduktion,
jag har inget med företaget att göra längre. Självklart helt OK - händer ofta i denna bransch.

Nu har jag upptäckt att en del av mina bilder används på företagets "helt" nya hemsida. Företaget som skapat hemsidan är ett ganska kända inom webbproduktion - så jag är ganska förvånad att dom inte undrade om bilderna var ok att använda till företagets nya site.

Jag har kontaktat företaget som jag tidigare frilansade åt - men får till svar att dom gör som vill. Företaget hävdar att de fick betalt för fotojobbet för flera år sedan.

Vad göra? Vad kan jag begära i ersättning, om det är lönt att försöka överhuvud taget? Hemsidan har mycket hög besöksfrekvens …

hälsningar

Signatur: 
leifnew

Kommentarer

Vanligtvis säljs bilder till en hemsida i obrutet skick, men ett evighetsköp för hemsida kon också förekomma. För att svara på frågan behöver jag egentligen se vilket avtal som träffades från början. Det finns ett antal rättsfall om reklamjobb för hemsidor som visar att har inget annat avtal träffats så kan en ny reklambyrå inte använda fotografens bilder till en ny omgjord hemsida. Priser för otillåten användning finns bl.a. hos BLF www.blf.se se prisguiden.
By Staffan Teste