Select Language / Välj Språk

använding av foto i konst

hej, tycker det är lite svårt att veta vad gränsen går för vad som är plagiat. Om jag ska ha en utställning t ex och har målat en tavla där jag t ex tittat på ett fotografi med ett par vargar och gjort en helt annan bakgrund/omgivning och andra detaljer är det då plagiat? är ju väldigt svårt att måla om man inte kan titta på fotografier är ju inte så ofta man springer på en varg själv ex, i ett sånt fall ska man försöka kontakta fotografen då innan en utställning?
Och om man målar av en känd person från en annons t ex men inte som ett porträtt utan liksom mer en tolkning eller vad man ska säga i ett konstverk andra färger och omgivning med mera, ?
eller om man målar av nån naturbild exempelvis, blir ju väldigt annorlunda och ens egen tolkning om man gör i vattenfärg, ex om jag målar en solnedgång vatten och en dunge träd med inspiration av ett fotografi,,,, skulle det räknas som plagiat? "äger" den personen som tagit ett sånt kort rätten att få rita en solnedgång och vatten och träd på det viset för att den tagit ett kort på det =S
Tycker det är jättesvårt att veta var gränsen går i olika fall

Signatur: 
belle

Kommentarer

Gränsdragningen är svår mellan att inspireras av ett fotografi eller att kalkera fotografiet. Ett sätt är att vända sig til fotografen och begära tillstånd. Givetvis har ingen monopol på t.ex. en solnedgång, men görs en exakt avritning av fotografiet är det en exemplarframställning av bilden och den rätten är förbehållen fotografen.
By Staffan Teste