Select Language / Välj Språk

Att teckna av bilder

1. Är det tillåtet att teckna av bilder man hittar på nätet och sedan ladda upp det färdigtecknade resultatet på sin blogg/hemsida?

2. Är det tillåtet att teckna av en bild man hittar på nätet (låt säga att det är en bild på en fågel) och sedan trycka den på t-shirt för att sedan sälja?

3. Är det tillåtet att teckna av en bild från en "lär dig teckna bok" och sedan ladda upp den på sin blogg/hemsida? (Bokens syfte är ju ändå att man ska teckna av det som finns i den för att lära sig anatomin).

4. Är det tillåtet att teckna av en bild från en "lär dig teckna bok" (låt säga att det är en bild på ett ansikte) och sedan göra om den så att det inte är exakt lika, men nästan, för att sedan trycka den på t-shirts och sälja?

5. Är det tillåtet att tex ta ett citat från tex www.brainyquote.com och trycka upp på en t-shirt och sälja? Vilka regler gäller här? Jag menar, vem säger att den personen egentligen var först med just det citatet?

6. Om jag driver en webshop där jag säljer t-shirts med mina tecknade motiv på och upptäcker att en person har tagit en utav mina teckningar och sedan tryckt upp den själv på en egen t-shirt, men bara för privat bruk/skoluppgift - är detta lagligt? Är det lagligt att sno bilder och göra vad man vill med dom sålänge det är för privat bruk?

7. Är det lagligt att sno en bild från nätet och blogga om det i positivt syfte, ge berömmelse och positiv feedback och sedan ge en länk som hänvisar till bildens källa?

8. Är det lagligt att använda kändisars namn på en t-shirt man säljer på sin webshop? Typ Kate Moss etc.

9. Om jag ser en bild jag älskar och vill teckna av den. Är det då lagligt att jag själv posar på exakt samma sätt som bilden jag hittade på nätet, låter min vän fota mig för att jag sedan ska teckna av mitt egna foto?

Är jätte jätte tacksam för snabbt svar!

Signatur: 
Anonym

Kommentarer

Att göra något för privat bruk att visa inom hemmests väggar är tilåtet. Odéer är inte heller skyddade. Däremot är dina övriga frågor i de flesta fall brott gentemot upphovsrättslagstiftningen. 1-2-3 Brott. boken är avsedd endast för privat bruk. 4. Brott men kan vara svårt att beivra om bilden skiljer sig väsentligt från originalet. Fotografen vill dock oftast ha betalt för användandet av bilden som teckningsunderlag. 5. Att använda citet är tillåtet om det är ett kortare stycke. Att publicera t.ex. en hel dikt av en känd författare som fortfarande lever eller inte varit död i 70 år är däremot ett intrång. 6. Är det enbart för privat bruk är det Ok men visas den upp på staden är det ett intrång. 7. Inte tillåtet, brott. 8. Ej tillåtet, dessutom angripbart i enlighet med lagen om namn och bild i reklam. 9. Förefaller enbart vara användande av annans idé och det är vanligvis tillåtet.
By Staffan Teste