Select Language / Välj Språk

Behövs medgivande

Hej jag planerar att göra en bok med mina bilder. Bilderna föreställer i de flesta fall människor och har gjorts i sambandet uppdrag . Det är mycket modeller och även en del kändisar som har fått betalt för att vara med på dessa bilder.De flesta bilderna har varit publicerade i kommersiella sammanhang då de togs,boken kommer inte att kunna köpas och den distribueras alltså inte . Den kommer att vara en slags portfolio för mig fast i bokform och jag kommer att ge bort ett ex till utvalda personer.
Min fråga är om jag måste ha alla medverkande personers tillstånd för det här.boken är ju inte en kommersiell produkt .och kommer aldrig att synas offentligt.

Signatur: 
Subdanne

Kommentarer

Om fotografierna används i en portfolio omfattas boken troligtvis av lagen om namn och bild i reklam. Lagen gäller inte bara marknadsföring av produkter utan även av tjänster vilket det i detta fall låter som att den kommer att användas till. Att boken finns i ett fåtal exemplar borde inte spela någon roll. Exempel på modellavtal där du som fotograf får rätt att använda fotografiet i egen marknadsföring finns i BLFguiden på http://shop.blf.se/.
By Pär Öhman