Select Language / Välj Språk

Får en arkitekt publicera bilder på sitt verk med människor i bild?

Jag arbetar som arkitekt och har nyligen fotat en utställning som mitt kontor har ritat. På bilderna finns utställningsbesökare, ibland i bakgrunden och ibland i förgrunden där de interagerar med det vi ritat. På vissa bilder kan man identifiera personerna i bild och andra gånger inte.

Behöver vi tillstånd för att få publicera bilderna på vår hemsida? När andra skriver om oss, kan vi låta dem använda de här bilderna utan att be de här personerna om lov? Är allt som vi publicerar om oss själva reklam? När är det inte reklam? Spelar det roll hur mycket personerna syns i bild? Spelar det roll om man kan känna igen dem?

Signatur: 
arkitekt

Kommentarer

Lagen om namn och bild i reklam föreskriver att tillstånd behövs av de som syns i bild i reklamsammanhang. En hemsida för ett företag betraktas som reklam. Däremot är en offentlig utställning som inte innehåller reklam för företag inte att anse som reklam. När det gäller brott gentemot lagen fordras att personen som syns i bild är igenkännbar. Har personen tagits bakifrån eller knappast alls syns kan domstolen fria och anse att personen ifråga inte är tillräckligt igenkännbar. En bra regel är annars att fråga före publicering och i reklamsammanhang upprätta ett modellavtal med personen som syns på bilden.
By Staffan Teste