Select Language / Välj Språk

Fotografera på barnkalas

Hej!
Jag lägger ofta in bilder jag själv tagit i mina album på min facebook sida. Bilder på min familj mm. Jag har sekretess inställningar så de flesta kan bara jag själv se från min egensida eller på några bilder så delar jag dem med mina vänner.
Jag berättade att jag hade bilder från min dotters barnkalas för en vännina och frågade om hon ville se dem eftersom hennes egna barn var med på kalaset. Detta album är låst så bara jag själv kan se bilderna bör tilläggas. Hon blev då väldigt arg och krävde att jag skulle radera bilderna på hennes barn. Jag raderade dem naturligtvis för jag vill inte stöta mig med henne och på de flesta bilder så var bara hennes barn synliga bakifrån och inte kunde identifieras. Jag undrar ändå om hon har rätt att kräva att jag tar bort bilder som jag tagit? Det är ju inga kränkande bilder och det går med svårighet att identifiera barnen på bilderna när de sitter och äter glass. Och ibland så skuggar jag ansikten när jag redigerar för att de inte ska gå att identifiera men hon hävdar att jag ändå inte har rätt att fota hennes barn. Är det verkligen olagligt att fota barn på ett barnkalas?

Signatur: 
Julie

Kommentarer

Det finns inget förbund mot att fotografera barn. Det du bör tänka på är att fotografierna inte får användas kommersiellt utan barnets och målsmans samtycke. Som du skriver får fotografierna eller publiceringen inte vara kränkande. Publiceringar på Internet omfattas av personuppgiftslagen.
By Pär Öhman