Select Language / Välj Språk

Frågor ang publicering av bilder på hemsida för idrottsförening

Hej,

vi är en idrottsförening som kommer att lansera en ny hemsida och en broschyr inom kort. Vi vill gärna lägga ut bilder på ungdomarna som är medlemmar i föreningen, men vi kommer inte att publicera namn i kombination med bild.
Vi tänkte från föreningens sida skicka ut ett mail till alla föräldrar där vi vill att de återkommer till oss om de INTE vill att deras barn ska bli publicerade. Tror att det kallas tyst medgivande.

Fråga: Finns det några regler för hur man bör gå tillväga för att få använda bilder? om man får använda bilder på barn i föreningen? Gäller någon personuppgiftslag här? Vi vill bara signalera glädje och energi och vill hålla en god ton med alla föräldrar, så ingen känner sig kränkt på något sätt. Detta gäller ungdomar mellan 6-15 år i första hand.

Stort tack på förhand för ditt svar!

Mvh Marie

Signatur: 
marie

Kommentarer

För att kunna lägga ut bilder av alla sina medlemmar fordras någon form av medgivande av de minderåriga barnens föräldrar. Detta kan ske redan från början när barnet skrivs in i föreningen då man kan låta föräldrarna skriva på ett papper att de godkänner att bilder på barnet används på föreningens hemsida. I annat fall när det är barn från a- ö får det nog anses vara strukturerad databas och då fordras tillstånd. Datainspektionen är tillsynsmyndighet för personuppgifter (bild räknas som en personuppgift). Ta kontakt med dem så kan ni reda ut saken.
By Staffan Teste