Select Language / Välj Språk

Gillets bildarkiv

Vårt hembygdsgille har ett bildarkiv. Många bilder är skänkta till oss, andra är inköpta, typ vykort. Många bilder är gamla, tagna i början på 1900-talet. Flera saknar namn på fotografen. Somliga har fotografens namn angivet.

Min fråga är nu, får sälja kopior på dessa bilder till folk som tex vill ha en bild på någon släktings hus?

Finns det någon begränsning vilka bilder vi får sälja?

Till vilka priser kan vi sälja dessa, kan man använda?

Jag har sett att någon hembygdsförening använder SFF´s prislista.

Om en bild saknar upphovsman, antingen pga 70 års-regeln, eller att hen är okänd, kan vi fritt använda den i reklam och i böcker vi , eller andra publicerar?

Undrande gillesmedlem

Signatur: 
Hembygdsgillet

Kommentarer

För att göra kopior och sälja eller använda fotografierna i reklam och böcker krävs det att ni först skaffar er rättigheterna till de fotografier ni vill använda. Om skyddstiden inte har gått ut behöver ni fotografens tillstånd. Detta gäller oavsett om fotografen är okänd för er. Däremot har ni rätt att sälja de fysiska exemplar som ni har, det ni inte får göra är att göra nya kopior eller ladda upp dem på internet utan tillstånd. Bildleverantörernas förening www.blf.se har också en prislista som ni kan använda. Det som rör till det hela gällande äldre fotografier är att skyddstiden ändrades i omgångar under 90-talet när den gamla fotolagen upphörde och skyddet för fotografier införlivades i upphovsrättslagen. Tidigare var fotografiska bilder bara skyddade i 25 år, detta innebär att fotografiska bilder som är tagna före 1969 inte är skyddade. Däremot kan fotografiska verk tagna före 1969 vara skyddade eftersom skyddstiden sträcker sig efter upphovsmannen dött. Även om det inte alltid stämmer brukar det sägas att skillnaden mellan fotografiska bilder och fotografiska verk är att professionella fotografer skapar verk (detta gäller även för hobbyfotografer). Skaffa er en vana att alltid kontrollera rättigheterna till fotografierna när de lämnas in, om de lämnas in av fotografen eller av efterlevande har ni möjlighet att ta över upphovsrätten till fotografierna med ett enkelt avtal.
By Pär Öhman