Select Language / Välj Språk

ICA använder min bild utan namn

Hejsan!

Jag har vid ett antal gånger fotograferat personalen på ICA butiken i byn jag bor. Jag har varje gång påpekat att jag vill att det ska stå Foto: (min hemsida) när bilderna används. De har förstått och svarat att de fixar det. I början såg jag att länken fanns med när annonserna gick i tryck i reklamen som når ut till flera hushåll.

Senaste gångerna har det inte stått Foto: (min hemsida) utan ingenting alls har stått. Svårt att säga om hur många tillfällen det rör sig om, men minst tre gånger har jag sett detta.

Vad ska jag göra? Om fakturering är ett alternativ, hur går jag till väga för att räkna ut hur mycket, samt vart kan jag hänvisa dem om de har frågor kring detta?

Jag har inget företag utan driver detta som hobby, och fick en minimal summa för fotograferingarna jag gjort hos dem.

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning

Signatur: 
Hobbyfotograf

Kommentarer

Har det funnits en uppgörelse om att i samband med återgivandet av fotografierna skall namn på fotografen nämnas gäller detta. Vid redaktionell publicering skall alltid namn nämnas, men i reklamsammanhang behövs inte alltid detta enligt upphovsrättslagen. Finns ett avtal däremot om saken är det ett avtalsbrott. Ersättningen är enligt fotoorganisationerna 100 procent av vad man överenskommit beträffande skäliga ersättningen. Fakturera i enlighet med detta.
By Staffan Teste