Select Language / Välj Språk

Lågupplösta bilder

Hej.
Jobbar på ett kommunalt bildarkiv där vi har lagt ut lågupplösta (72dpi) bilder på nätet för att allmänheten ska kunna få titta på dom.
Nu har en man tagit kontakt med oss om bilder som han vill publicera i en bok med en upplaga av 200 böcker. Han har plockat ut 30 st bilder som utgör en halvsida var. När jag uppgav vårt pris som han tyckte var för dyrt, sa han att han kunde ta bilderna från nätet och sätta in i boken eftersom upphovsrättstiden har gått ut. Sa till honom att vi äger bilderna, men han påstår att han läst på och att det är bara att plocka våra bilder som saknar upphovsrätt. Somliga bilder deponerar vi bara. Är detta lagligt från hans sida? Om inte vart kan jag läsa om detta ?
Med vänliga hälsningar
UL

Signatur: 
UL

Kommentarer

Upphovsrättslagen innehåller bestämmelser om skyddstiden för fotografier. När skyddstiden gått ut är fotografierna fria att använda. Det finns två olika skydd för fotografier. Alla fotografier är skyddade som fotografiska bilder och är skyddade i 50 år efter att fotografiet togs. Fotografier kan även vara skyddade som fotografiska verk som är skyddade i 70 år efter det år upphovsmannen dog. På fotografiska verk ställs krav på att fotografiet är fotografens egen intellektuella skapelse, medan det inte finns något sådant krav på fotografiska bilder. Det som rör till det hela är att skyddstiden har ändrades i omgångar under 90-talet när den gamla fotolagen upphörde och skyddet för fotografier införlivades i upphovsrättslagen. Tidigare var fotografiska bilder bara skyddade i 25 år, detta innebär att fotografiska bilder som är tagna före 1969 inte är skyddade. Däremot kan fotografiska verk tagna före 1969 vara skyddade eftersom skyddstiden sträcker sig efter upphovsmannen dött. Skyddstiden hittar du i upphovsrättslagen 43 § och 49 a §.
By Pär Öhman