Select Language / Välj Språk

Lånad bild på munkar från Getty Images

Hej!
Vi är en ideell förening i Sverige som sysslar med kroatisk folkdans framförallt och med liknande aktiviteter för kroater i södra Sverige. Vid ett tillfälle för 2 år sedan skulle vi ha munk kväll i föreningslokalen och vi publicerade inbjudan till våra medlemmar via hemsidan www.jadran.se.
Bilden med några munkar som följde infon blev hämtad på Internet.

2 år senare, alltså i somras, fick vi ett krav från Getty Images om att vi använde deras bild utan köpekontrakt och de ville att vi skulle betala 7 100:- för bilden.
Bilden är borttagen för länge sedan, men de ska inte fria oss från betalningskravet.

Vad gäller för ideella föreningar i detta fall?
Mycket tacksam för snabbt svar.

Signatur: 
Ideell förening

Kommentarer

Getty har helt rätt med att begära ersättning för ert otillåtna utnyttjande av deras bild. Det är inte tillåtet att använda andras bilder utan tillstnd av upphovsmannen eller rättighetsinnehavaren. Det ni kan göra är att erkänna utnyttjandet, tala om att ni är en ideell förening och försöka komma överens om vilken ersättning ni skall betala. det har ingen betydelse att bilden är borttagen. Getty har förmodligen bevis för att bilden är använd och det räcker i händelse av en prövning i domstol. Ser man till prissättning för ett sdant intrång så är det ett lägre pris för utnyttjande av bilder av en ideell förening, se t.ex. BLF:s fooguiden www.blf.se däremot är det oaktsamt att utan tillstnd utnyttja annans bild så någon form av skadestånd kommer man inte undan i domstol.
By Staffan Teste