Select Language / Välj Språk

Målarbilder stulna på internet

Hej

Min fru ritar egna målarbilder som hon digitaliserar och lägger upp på hennes site som riktar sig på målarbilder för barn som man skriver ut och färglägger. Siten ligger under min firmas namn.

Nu har hon upptäckt att ett svenskt bolag har kopierat 12 bilder, klippt om vissa och lagt upp dom på sin barn-site som sina egna. Både dom och vi har reklam på våra siter som intäkter, så de är ju direkta konkurrenter även om det handlar om väldigt små belopp för vår del. Det andra bolaget verkar ha ca 10 anställda och sysslar med allt möjligt inom webb.

Jag funderar på att skicka dom en pappersfaktura och ett krav att de ska omedelbart ta bort bilderna.

Är det något jag behöver tänka på? Vad kan vara rimligt att begära som ersättning?

Tack på förhand

Signatur: 
Målare

Kommentarer

Det första ni måste göra är att dokumentera intrånget. Det är viktigt att datum, plats (exakt adress på hemsidan) och intrånget framgår, t.ex. genom utskrifter av hemsidan eller skärmdumpar. Gärna också hur länge intrånget pågått om det står när bilderna är uppladdade. Ni ska kräva skälig ersättning för bilderna, ersättning för utebliven namnangivelse och skadestånd för intrång och manipulation (observera att det inte utgår moms på utebliven namnangivelse och skadestånd). Om ni inte tidigare sålt rättigheter till bilderna kan ni hämta vägledning från Bildupphovsrätt i Sverige, bus.se, Svenska tecknare, svenskatecknare.se och Bildleverantörernas förening, blf.se. Den skälig ersättning som bör utgå är det belopp som ni hade sålt rättigheterna till om bolaget frågat om ert tillstånd. För utebliven namnangivelse utgår 100 % av skälig ersättning. Om ni behöver hjälp hör av er via e-post till ohman@bildombudsmannen.se
By Pär Öhman