Select Language / Välj Språk

Med i reklam

Under en lektion kom en fotograf in och berättade att han tänkte fota bilder till reklam för skolan. Han frågade alla elever vilka som skulle kunna tänka sig att ställa upp och jag var en av dom som inte räckte upp handen. Eleverna fortsatte jobba under lektionen som vanligt och Jag tänkte inte mer på det. Men nu fick jag se en bild från min kompis på en pappkasse där skolans logga står med 4 bilder runt omkring, På en av bilderna är det en närbild på bara mig där ingen annan från klassen syns. Kassen delas ut och används som reklam för skolan och jag har aldrig haft en aning om att just den bilden togs eller godkänt att vara med i reklamen.
Jag kunde inte heller lämnat lektionen för då skulle det räknas som skolk. Har dom rätt att göra såhär och använda en bild på mig utan min tillåtelse?
Jag blev ledsen när jag såg det för det är en bild jag aldrig skulle låta någon se, men nu delas den ut på gymnasiemässan till massvis med människor

Signatur: 
Elin Danielsson

Kommentarer

Avgörande för ett svar på frågan är om din skola är kommunal eller privat. Är det en privat skola så bedriver den näringsverksamhet och lyder under lagen om namn och bild i reklam och då måste du tillfrågas i reklamsammanhang. D kan du begära ersättning. Är det däremot en kommunal skola räknas det som ideell verksamhet och lagen gäller ej. Du bör dock ändå påpeka för skolan att du inte accepterat att bli utnyttjad på det här sättet, men det är svrt att driva frågan.
By Staffan Teste