Select Language / Välj Språk

Otillåten publicering på webbtidning

Hej! Igår kollade jag lite sporadiskt runt på Tidningen Ridsports hemsida och såg en liten artikel som uppmärksammade bortgången av en viktig avelshingst. Till artikeln fanns även en bild på ponnyn och dennes ryttare, en bild som jag har fotat under en tävling, som de beskurit bort min vattenstämpel på och publicerat helt utan min vetskap.

Jag har försökt se runt lite hur jag ska gå till väga för att få ut ersättning av dem, samt hur mycket som är rimligt att kräva, men kan bara hitta hur man gör som yrkesfotograf eller företag. Själv är jag en vanlig privatperson som hobbyfotograferar lite då och då och vad jag har sett verkar det inte finnas några tydliga riktlinjer att förhålla sig till. Hur går jag till väga för att få ut ersättning av dem och hur mycket kan jag som privatperson kräva?

( tilläggas bör kanske att bilden har varit publicerad på min blogg, samt på ryttarens facebooksida men då med mitt tillstånd, och det är antagligen på någon av dessa sidor som tidningen tagit bilden ifrån)

Tack på förhand!
Frida Franzon

Signatur: 
Frida Franzon

Kommentarer

Det skiljer sig inte i pris beroende på vem som publicerat. Det visar domar i domstol. Betalning skall ske efter utnyttjandet. Prismässigt kan man t.ex. gå efter Bildleverantörernas Fotoguide se www.blf.se Hur du skall gå till väga framgår på annan plats på denna hemsida. Lyckas du inte återkom teste@bildombudsmannen.se
By Staffan Teste