Select Language / Välj Språk

Public Domain på nätet

Hej!

Jag har nyligen insett att det finns något som kallas Public Domain! Jag har förstått att det innebär att ett verk saknar upphovsrättsligt skydd. Detta betyder ju att det är lagligt att ladda ner sådana verk, direkt från nätet.

Det finns tydligen ett stort arkiv som kallas archive.org (se artikeln nedan) där man kan ladda ner Public Domain material helt gratis. Nu har jag varit inne där och kollat.

Problemet är att det uppenbarligen finns både sånt som tillhör Public Domain (som gamla amerikanska radioprogram från 20-talet) och sånt som inte gör det (tex Justin Biebers senaste skivor). Hur ska jag veta vilka grejer som är OK att ladda ner?? Är jag ansvarig för om jag laddar ner något som jag tror är public Domain, men som inte är det?? Finns det något sätt att ta reda på om en specifik fil är Public Domain eller inte?

http://www.konsumentguide.nu/recensioner/archive.org-gratis-nedladdning-...

Signatur: 
Den vetgirige

Kommentarer

Det är inte säkert att de amerikanske reglerna gäller europeisk upphovsrätt. I USA ges t.ex. inte an fotograf upphovsrätt för avfotografering av ett konstverk oavsett om detta saknar skydd t.ex. Monalisa eller inte, Picasso. Public domain har inte alltid relevans i Sverige. Man måste ta reda på om det verk man vill utnyttja är så gammalt att upphovsmannen har varit död i 70 år. Då är det fritt att använda såvida det inte är som nämnt ett fotografi av en målning, som upphovsmannen kanske fotograferat inom den senaste 50 årsperioden. Då är det skyddat. Den som laddar ned ett skyddat verk och begår intrng kan bli ansvarig för detta. Det är bäst att hålla sig till de regler som gäller i Europa och den som utnyttjar annans verk har en undersökningsplikt.
By Staffan Teste