Select Language / Välj Språk

Rättigheter på Bilder och användning av dessa emot avtalet

Hej,

vi gjorde en liten fotografering med en ny modell. Modellen är okänt och behöver bilder för sin portfolio. Vi enade oss på att modellen få mat och en plagg av kollektionen för sin tid, och tillgång till bilderna efter redigering. Bilderna skulle användas för modellens portfolion. Från vårt sidan skulle bilderna användas på sociala medier när kollektionen släpps.
Modellen är en invandare och hade gode mannen med sig.
Gode mannen trycker på att publicera bilder, så vi godkända detta med hänvisning till att en del av kläder är från nästa års kollektion och inte ska visas innan den släpps.
Efter fotograferingen fick modellen bilderna från fotografen. Det är en gemensam vän till båda oss och modellen.
Nu upptäckte vi att modellen publicera sina bilder på Instagram utan an hänvisa till vårt märke och dessutom publicera bilder från den kommande kollektionen.
När vi kontakta modellen och gode mannen vägrar de att ta bort bilderna eftersom de kan använda dem som de vill. Vi har ingen skriven kontrakt och har inte betald modellen, så han har rätt att göra vad han ville med bilderna.
Fotografen ville inte lägger in sig i striden, men hänvisar att hon äger bilderna eftersom hon fotograferade med hennes kamera, så vi kan inte klaga på modellen eftersom vi inte har rättigheter på bilderna.

Nu vill jag veta vem som har rättigheter till bilderna, och kan modellen trots muntlig avtal gör med bilderna vad han vill utan att nämna vårt varumärke?

Med vänlig hälsning

Signatur: 
C.D.

Kommentarer

Fotografen äger upphovsrätten till bilderna om det inte finns något avtal mellan er och fotografen. För att kunna agera upphovsrättsligt krävs det att fotografen överlåter rättigheterna till er. Ett muntligt avtal gäller men problemet är att bevisa vad ni har avtalat. Därför är det alltid viktigt att skriva ett skriftligt avtal eller på annat sätt bekräfta vad parterna kommer överens om, t.ex. över email. Det är viktigt även om ni känner varandra sedan tidigare. Om ni vill att modellen ska nämna ert varumärke måste ni komma överens om detta.
By Pär Öhman