Select Language / Välj Språk

Sälja bilder av kändisar

Hej!
Vad är det för regler kring att sälja bilder av människor, kändisar specifikt. Finns det material att hitta med och utan ex royalty kostnad samt utan någon särskild licens jag kan använda?

Google har i deras sökverktyg ett alternativ där man kan välja utan licens vilka är fria att ändra på och användas till alla ändamål, kan dessa säljas?

Jag funderade på att starta ett hobbyföretag där jag säljer foton av kändisar helt enkelt och vet inte vilka regler som gäller.

Mvh

Signatur: 
TS

Kommentarer

I Sverige får inte fotografier på människor användas i marknadsföring utan personens samtycke. Om du ska sälja fotografier av kändisar och ska använda fotografierna i marknadsförings måste du därför inhämta kändisarnas samtycke. Alla fotografier är skyddade av upphovsrättslagen (tills dess att skyddstiden går ut, vanligtvis 70 år efter det år upphovsmannen dog). Det betyder att du alltid måste ha fotografens tillstånd. Bara fotografier där skyddstiden har gått ut är fria att användas. Om du ska sälja fotografier måste du alltså alltid kontakta fotografen. Googles sökverktyg är inte tillförlitlig och det är du som använder sökverktyget som står risken. Google skriver själva under "Find free-to-use images" (https://support.google.com/websearch/answer/29508?hl=en) att de inte kan garantera om licensen stämmer. Det betyder att du först måste kontrollera att licensen stämmer genom att kontakta fotografen. Det är viktigt att komma ihåg att det är du som står riskera att få betala ersättning till fotografen oavsett god tro..
By Pär Öhman