Select Language / Välj Språk

Trycka kungen på en t-shirt?

Hej!
Mitt namn är Victor, och jag jobbar som CD vid en nystartad internetklädesportal. Vi sysslar främst med T-Shirts som vi trycker lite fräcka och moderna motiv på, och på vår senaste design har vi en bild på kungen med tillhörande text, "KING". Bilden är kalkerad från en bild hittad på Wikimedia Commons där Creative Commons-licensen säger att bilden är fri att användas för kommersiellt syfte.

Dock funderar jag på modellrelease-biten. Eftersom att kungen är med på bilden och vi ämnar att sälja T-shirten, skulle kungen vara tvungen att skriva en modellrelease? Eller gäller andra regler för "offentliga personer"?

Tacksam för svar!

Signatur: 
/V Fq

Kommentarer

Är det den levande svenska kungen vi talar om är det nödvändigt att få tillstånd i enlighet med lagen om namn och bild i reklam. Däremot är det fullt tillåtet använda avlidna personer t.ex. the King Elvis om det inte är en bild från en film och filmbolaget skulle anse sig ha en rätt. Tillstånd från fotografen fordras alltid och det är inte alltid säkert att fotografen verkligen gett sitt tillstånd till CC för kommersiell publicering. En kontroll med upphovsmannen är alltid bäst före.
By Staffan Teste