Select Language / Välj Språk

Vem är ansvarig?

Jag har en fråga.
Jag jobbar på ett litet företag som gör annonser. Vi har en kund som skickat in text och bild till oss. Vi har gjort en annons som kunden godkänt och som han är nöjd med.
När den sen publicerats i tidningen så visade det sig att bilden inte var kundens, han hade hämtat den ute på Google.
Detta visste inte vi som gjorde annonsen förrän den publicerats.

Vem blir skyldig i detta? Kunden som skickat in materialet, vi som gjorde annonsen eller tidningen som publicerade bilden?
Hur skulle tidningen och vi kunna veta att han snott den från nätet, när han säger att han vill ha den bilden i annonsen? Måste vi som gör annonsen ifrågasätta alla bilder som skickas in av kunder?

En annan fråga.
Om en privatperson har skickat in en bild på sig själv som någon annan fotat och skickat in till tidningen som en grattis-annons (alltså ej reklamsammanhang), är det OK? Om inte, är det privatpersonen som skickat in fotot eller tidningen som publicerat den som är skyldig? Hur kan tidningen veta att bilden inte är OK?

/Lena

Signatur: 
Lena L

Kommentarer

Det är alltid den som svarar för budskapet (annonsen) som är ansvarig. Upphovsmannen kan bara vända sig till den som tillgängliggjort bilden och är det en annons är det annonsören till skillnad från redaktionell publicering som tidningen är ansvarig för. När det gäller porträttbilder får man skilja på bestllda porträttbilder t.ex, ett bröllopspar som beställt bild av en porträttfotograf. Då är det förutsägbart att bröllopsparet vill ha bilden i en bröllopsannons för sig själva och de har då rätt till detta om inget annat överenskommits vid fotograferingen. Är det däremot en kompis till bröllopsparet som utan ersättning tagit bilden är det kopisen som äger bilden och bröllopsparet måste be honom om tillstånd att få använda den. Så länge det är en grattisannons och den skickats in av någon blir det denne någon som blir ansvarig. Är det tidningen som har en redaktionell familjesida blir tidningen ansvarig.
By Staffan Teste